Ziektekiemen en bacteriën zijn overal om ons heen, de hele tijd. Je zult waarschijnlijk nooit 100% “kiemvrij” kunnen leven. In deze blog vertellen we je echter hoe je de meest kiemrijke plekken in huis kunt identificeren en geven we tips om je huis zo schoon en ontsmet mogelijk te houden. We hebben het niet alleen over desorganisatie. Ja, rommel heeft zijn eigen nadelen, maar zelfs de meest opgeruimde huizen kunnen ongewenste ziektekiemen bevatten. Hier zijn een paar eenvoudige strategieën om je huis zo kiemvrij mogelijk te houden.
Keuken
Maak het aanrecht en de kraan in de keuken schoon en ontsmet. Er zijn zoveel plekken in de keuken waar ziektekiemen zich kunnen nestelen: aanrechtbladen, kranen, snijplanken en vooral de gootsteen.
– Aanrechtbladen en gootsteen: dit zijn centrale verzamelpunten voor allerlei soorten voedsel kruimels en ander vuil. Zorg ervoor dat je het aanrechtblad en gootsteen (inclusief de afvoer en kranen) grondig schoonmaakt en desinfecteert nadat je deze hebt gebruikt. Water helpt ziektekiemen weg te wassen, maar je moet een reinigingsmiddel met bleekmiddel gebruiken om de ziektekiemen te doden. Ontsmet ook de gootsteen en laat deze twee keer per week leeglopen met een oplossing van een eetlepel bleekmiddel en een liter water (schrob de gootsteen en giet de resterende oplossing vervolgens in de afvoer).
– Sponzen, borstels en doekjes: Vergeet het schoonmaken en ontsmetten van de keukenspons niet. Sponzen kunnen de thuisbasis zijn van allerlei vervelende bacteriën, waaronder campylobacter, salmonella, staphylococcus, E. coli en listeria. Alleen je spons afspoelen met zeep is niet voldoende om ziektekiemen te verwijderen. Ontsmet je spons of borstel door hem na gebruik in de vaatwasser (en vaatdoeken in de wasmachine) te gooien. Je moet de keuken spons om de paar weken vervangen.
– Snijplanken – Ziekteverwekkers die zich kunnen verbergen in voedingsmiddelen zoals bladgroenten, aardappelen en bessen worden verondersteld verantwoordelijk te zijn voor veel ziekten. Door je eten te wassen, kun je een deel van de ziektekiemen verwijderen, en door vlees op de juiste manier te koken, worden gevaarlijke bacteriën zoals salmonella gedood. Bijna 25% van de uitbraken van een voedselziekte is echter het gevolg van fouten, zoals het gebruik van besmette snijplanken. Er zijn meningsverschillen over welk materiaal het veiligst is als het om snijplanken gaat. Sommigen zeggen dat glas of plastic het beste is in het beperken van ziektekiemen, terwijl anderen beweren dat een goed geconstrueerde houten plank voordelen heeft. De twee dingen waar de meeste professionals het WEL over eens zijn als het om snijplanken gaat, zijn:
1. zorg voor een plank die je uitsluitend voor vlees gebruikt en een tweede plank die je voor groenten gebruikt
2. maak je planken goed schoon en ontsmet ze na gebruik. Houten planken moeten gemaakt zijn van harde, fijnkorrelige houtsoorten, zoals esdoorn, en plastic planken moeten na gebruik beslist in de vaatwasser worden gewassen.
Badkamer
Moet het echt gezegd worden dat de badkamer een feestcentrum is voor ziektekiemen? Ja, wanneer je een bad of douche neemt of je tanden poetst, verwijder je ziektekiemen en virussen uit je lichaam. Het slechte nieuws is dat terwijl een deel daarvan in de vergetelheid door de afvoer glijdt, kan een deel ervan blijven hangen en gedijen op vochtige oppervlakken.
Wat kun je er tegen doen?
– Gebruik een keer per week een desinfecterend reinigingsmiddel op de badkamervloer en zijkanten van het bad en de douche; spoel goed af en droog de oppervlakken af met een handdoek. Houd de douche dagelijks droog met een rakel en desinfecteer de rakel ook wekelijks.
– Vloer- en badmatten – De badkamervloer is nog meer besmet met bacteriën dan je wc-bril. Waarom? Ooit gehoord van de uitdrukking “toilet pluim”? Het is een kleine uitbarsting van verneveld toiletwater dat in de lucht spuit als je een toilet doortrekt. En soms kan het wel 4,5 meter hoog geraken. Als jouw vloer nat blijft na een douche of als er water uit de gootsteen is gedruppeld, kan dit vocht de groei van ziektekiemen bevorderen. Zorg ervoor dat je het deksel van het toilet sluit voordat je doorspoelt. Dweil ook één keer per week de badkamervloer met een bleekmiddel. Zorg voor schone en droge matten die je op de badkamervloer gebruikt, vochtige matten helpen schimmels en bacteriën groeien. Hangmatten op zodat ze meer kans hebben om te drogen tussen gebruik, was ze wekelijks in zeer heet water en zorg ervoor dat ze droog zijn voordat je ze weer gebruikt.
– Tandenborstel – Allereerst bevat de menselijke mond ongeveer 100 miljoen microben per milliliter speeksel. Die microben eten hetzelfde voedsel als jij. Als je je tanden poetst, blijven er voedseldeeltjes en bacteriën aan je tandenborstel kleven. Daarnaast hebben we het net gehad over toilet pluim, dus je weet hoe ver die spray kan komen als je doorspoelt. Hoe ver is je tandenborstel van je toilet verwijderd? Om beide redenen moet je je tandenborstel na het poetsen met warm water afspoelen en laten drogen. Verder raden we aan om je tandenborstel elke drie maanden volledig te vervangen!