Overweeg jij een eigen huis laten bouwen? Of heb je eindelijk de keuze gemaakt om zelf een nieuw huis te gaan bouwen? En zou jij dus willen weten wat de stappen zijn om een eigen huis te laten bouwen? Lees dan snel verder, dit artikel bevat eigen huis laten bouwen stappenplan!
In Nederland kan een eigen huis bouwen natuurlijk niet zomaar. Om het makkelijker te maken is hieronder een stappenplan gecreƫerd, zodat je niet zomaar de regels voor het bouwen van een huis over het hoofd kunt zien.
Stap 1: budget bepaling
Voordat je begint met een eigen huis laten bouwen en het kopen van een stuk grond, is het belangrijk om vooraf een budget te bepalen. Je wilt natuurlijk niet een huis hebben die niet afgemaakt kan worden omdat er geen budget meer voor is. Ga hiervoor samen met een eventuele partner in gesprek met de bank. Een eigen huis bouwen kan namelijk al snel veel geld gaan kosten als je geen duidelijk budget hebt.
Stap 2: grond om een huis op te bouwen
Een logische vervolgstap is natuurlijk een plek vinden waar het huis gebouwd kan worden. Eerst moet er besloten worden waar in Nederland de voorkeur heeft waarna er gekeken kan worden voor een stuk grond. Een stuk grond om op te bouwen wordt een bouwkavel genoemd. Echter zitten er regels verbonden aan het bouwen op een bouwkavel en moeten deze regels niet over het hoofd gezien worden voor de start van het ontwerp. Zoek dus goed uit of de bouwkavel geschikt is voor het huis wat jij wilt bouwen.
Stap 3: ontwerp
Misschien is dit wel een van de leukere stappen in het proces van een eigen huis laten bouwen. In deze stap krijg je namelijk een duidelijk beeld hoe jouw toekomstige huis eruit komt te zien. Deze stap begint met schetsen, maar moet uiteindelijk in detail alles weergeven. Denk hierbij aan waar de elektriciteitspunten geplaatst moeten worden, hoe veel stopcontacten en waar deze precies geplaatst moeten worden. Deze stap heeft dus extra expertise nodig, zo kan er in overleg met een architect een mooi ontwerp gemaakt worden.
Stap 4: aanvragen vergunning
Met het ontwerp in stap 3 kunt u naar de gemeente voor goedkeuring en het aanvragen van een omgevingsvergunning. Een omgevingsvergunning is een vergunning voor het bouwen of slopen van een pand om uit te sluiten dat er hinder voor mens, dier of milieu kan ontstaan.
Stap 5: Wat doe je zelf en wat laat je doen?
Ga je een eigen huis laten bouwen door vakmannen? Of ben je handig en vind je het leuk om mee te helpen? of wil je gewoon geld besparen door mee te helpen? Dit is een belangrijke stap om mee te nemen voor je met de aannemer een contract afsluit. Denk goed na en overleg met je eventuele partner wat uitbesteed wordt en waar je graag zelf een steentje aan bijdraagt.
Stap 6: contract afsluiten met de aannemer
In deze stap is het erg belangrijk om met de aannemer maximale budgetten af te spreken per onderdeel. Daarnaast is het ook handig om duidelijke oplever data af te spreken. Zorg dat dit allemaal duidelijk in het contract staat en de verhuisdatum vooraf vaststaat. Lees goed de algemene voorwaarden door, ben je niet zeker van het contract laat dit dan controleren door een expert. Dit zal wat extra kosten, maar zal een hoop problemen kunnen voorkomen.
Stap 7: het bouwproces
Het bouwproces van je eigen huis is natuurlijk erg leuk om goed van op de hoogte te zijn. Ga vooral veel kijken en wees vooral aardig voor de aannemer. Hoe ziet zo een bouwproces er ongeveer uit? Zo een bouwproces kan grof ingedeeld worden in drie fases:
1. De ruwbouw:
Hieronder valt het klaarmaken van de bouwgrond, de funderingen, riolering, de leidingen, de muren, de trappen en het dak. Aan het einde van deze fase is het pand wind en waterdicht
2. De afbouw
In deze fase wordt de ondervloer gelegd, de muren afgewerkt, de wanden, kozijnen en deuren binnen het huis afgewerkt, het schilderwerk wordt gedaan en de badkamer en keuken worden geplaatst.
3. De oplevering
In deze fase ga je samen met de aannemer kijken of alles naar wens en volgens het contract verlopen is. Als alles naar wens is, is het tijd om naar de volgende stap te gaan.
Stap 7: verhuizen
Het is eindelijk zo ver, het huis is af. Tijd om te verhuizen dus! Vergeet niet dat ook dit meer tijd en moeite kan kosten dan je denkt. Denk vooraf alvast na over het huren van een verhuiswagen en welke spullen er meegaan. Dan is het tijd om in te trekken en dan zijn er altijd nog dingen waar je tegen aan komen lopen, maar dat is van later zorg. Veel plezier in het nieuwe huis!