Steeds meer mensen kiezen ervoor om laminaat in hun woning te leggen. Dat is niet zo gek, want naast heel mooi is laminaat ook bijzonder praktisch. Het heeft maar weinig onderhoud nodig om jarenlang mee te gaan en te blijven schitteren. Een ander voordeel van laminaat is dat je het gewoon zelf kunt leggen. Natuurlijk zijn er wel een paar zaken waar je goed op moet letten. Zet de pakken met laminaat bijvoorbeeld nooit tegen de muur aan, maar leg ze plat op de grond. Zo voorkom je dat het laminaat aan kwaliteit verliest of dat het onbruikbaar wordt. Met ons stappenplan laminaat leggen komt jouw nieuwe vloer helemaal in orde.
Stap 1: voorbereiding
Laat het laminaat eerst twee dagen rustig in de verpakking liggen in de ruimte waar je het wilt gebruiken. Zo kan het product alvast wennen aan de temperatuur in de kamer. Ook is het verstandig om obstakels alvast te verwijderen. Hierbij gaat het niet alleen om je meubels, maar vooral ook om deuren die in de weg zitten. Is de ondergrond nog niet vlak? Egaliseer hem dan.
Stap 2: ondervloer plaatsen
Om geluidsoverlast te voorkomen, je vloer beter te isoleren en voor het verder egaliseren van de ondergrond leg je nu een ondervloer. Met behulp van een breekmesje kun je de ondervloer eenvoudig op maat snijden. In je bouwmarkt kun je kiezen uit verschillende soorten ondervloeren.
Stap 3: het laminaat leggen
Je kunt nu beginnen met het leggen van je nieuwe laminaatvloer. Zorg ervoor dat er een rand van 1 centimeter overblijft tussen het laminaat en de muren, verwarmingsbuizen en deurposten. Met behulp van afstandsblokjes kun je precies de juiste tussenruimte bewaren. Voor het op maat maken van de laminaatplanken gebruik je bij voorkeur een laminaatsnijder. Voor kleine uitsparingen is een decoupeerzaag handig. De tweede en opvolgende rijen met planken sluiten dankzij het tand-groefsysteem perfect aan op de eerste rij. Met een hamer, aanslaghoek en aanslagblok zorg je ervoor dat het laminaat echt naadloos aansluit. Natuurlijk zorg je ervoor dat de planken geschrankt komen te liggen. De laatste rij maak je van tevoren op maat met behulp van de decoupeerzaag. Als alle vloerdelen liggen kun je de omliggende afstandsblokjes verwijderen.
Stap 4: overgangsprofielen aanbrengen
Daar waar je laminaatvloer overgaat in een andere vloersoort kun je overgangsprofielen aanbrengen. Zo blijft je vloer altijd netjes liggen. Dit is onder meer handig bij de overgang naar je keuken of hal waar een ander soort vloer ligt.
Stap 5: plinten aanbrengen
Voor een nette afwerking van je nieuwe laminaatvloer kun je plinten toevoegen. In de meeste gevallen zijn deze beschikbaar in dezelfde kleur en hetzelfde patroon als je laminaat. Om ervoor te zorgen dat de plinten precies passen zaag je ze in verstek.
Stap 6: pas indien nodig je deuren aan
Gaat de deur over je nieuwe laminaat heen? Dan moet je waarschijnlijk een stukje van de deur afhalen. Meet hiervoor de afstand tussen de onderkant van het deurscharnier en het hoogste punt van je nieuwe laminaatvloer. Aan de hand van deze afstand kun je precies bepalen hoeveel je van je deur moet afzagen. Hierna kun je je deur weer terughangen in de deurscharnieren.