Wat is spouwmuurisolatie? Een spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Als deze plaats het gevuld is met isolatie, hebben we het over spouwmuurisolatie. Deze zorgt ervoor dat er zo min mogelijk warmte van binnen naar buiten wordt afgevoerd. Spouwmuurisolatie voorkomt koudebruggen door goede aansluitingen op plaatsen waar muren samenkomen. Om koudebruggen te vermijden moeten die zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. Dat doen we met het aanbrengen van isolatiemateriaal. Koudebruggen zijn een van de belangrijkste oorzaken van energieverlies. Met een goede spouwmuurisolatie kun je heel wat op je energierekening besparen. Tegelijk verbeter je eigen woon- en wooncomfort. Dat is niet alles. Een goede spouwmuurisolatie biedt nog meer voordelen.
Wat is spouwmuurisolatie bij koudebruggen?
Koudebruggen zijn de zwakke schakels in de isolatie van onze woning. Ze komen vooral voor in de gevel, het dak of in de vloer van onze woning. In de eerste plaats dus op die plaatsen waar de thermische isolatie is onderbroken of waar de vloerplaten niet of niet goed op elkaar aansluiten en bij verouderd buitenschrijnwerk. Een koudebrug zorgt niet alleen voor warmteverlies. Ze doen de warme lucht binnen onze woning ook sneller afkoelen. Dat zorgt op zijn beurt voor de vorming van condensatie, geurhinder en voor schadelijke en ongezonde schimmels. Koudebruggen kunnen dus overal in huis ontstaan. Al zijn bepaalde plaatsen gevoeliger voor het probleem.
Voordelen van spouwmuurisolatie
Er zijn heel wat voordelen van spouwmuurisolatie. Een goede spouwmuurisolatie voorkomt koudebruggen, maar die zijn nooit volledig uit te sluiten. Spouwmuurisolatie beperkt de nadelen van koudebruggen. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie kan zowel bij nieuwbouw als renovatie. Beiden zorgen voor belangrijke voordelen. Spouwmuurisolatie zorgt in de eerste plaats voor comfortabel en gezond wonen. Het voorkomt vocht- en schimmelproblemen en doet je heel wat dure energie besparen. Spouwmuurisolatie doet tegelijk ook dienst als gedeeltelijke als geluidsisolatie. Een goede isolatie geeft dus extra waarde aan je woning. De verbetering van zijn energielabel is namelijk erg interessant bij de eventuele verkoop van je woning.
Nadelen van spouwmuurisolatie bij een bestaande woning
Het mag voor velen klinken, maar aan een goede spouwmuurisolatie zijn ook nadelen verbonden. Jawel, nadelen van spouwmuurisolatie bestaan écht:
- Vermindert de ventilatie in je woning
- Na een relatief lange regenperiode, zullen buitenmuren trager drogen
- Achtergebleven puin, bouwafval of andere vervuiling tussen de buiten- en de binnenmuur moet verwijdert worden
- Niet alle soorten bouwstenen zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. Het is vooral opletten geblazen bij geglazuurde bakstenen, poreuze betonstenen en bij bakstenen die niet vorstbestendig zijn
- wordt verhinderd met het gebruik van zogenaamde dampdichte verf
- Is niet bij elke spouwmuur mogelijk
- Vraagt goede ventilatiekanalen
- Is afhankelijk van het gebruikte materiaal. Sommige materialen zoals PUR kunnen allergische reacties veroorzaken
Veel gebruikte materialen bij spouwmuurisolatie zijn glaswol, steenwol, Polyurethaan(PUR) en EPS-parels
Spouwmuurisolatie vooral probleem van oude woningen
Gebrek aan een goede spouwmuurisolatie is vooral een probleem in oudere woningen. Een spouw is dus de ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur. Bij geventileerde gevels wordt een luchtspouw gecreëerd in de gevel. De geventileerde gevel bestaat uit dragende wanden, isolatie en bekleding op de draagconstructie van het gebouw. Tussen de bekleding en de dragende muur wordt een luchtspouw gecreëerd. Deze luchtcirculatie zorgt ervoor dat vocht kan worden afgevoerd.