Steeds meer mensen kiezen voor duurzaam bouwen of verbouwen. Het spreekt voor zich dat duurzame bouw een manier van bouwen is waarbij goed gelet wordt op de gebruikte materialen en natuurlijk het milieu. Duurzaam bouwen kan op verschillende manieren. Wil je zelf ook een huis laten bouwen of verbouwen en dit op een duurzame manier gaan doen? Lees dan snel verder en leer meer over de verschillende mogelijkheden.
Wat houdt duurzaam bouwen in?
Duurzaam bouwen en verbouwen is een manier van werken waarbij er veel aandacht is voor de milieueffecten. Hierbij gaat het niet alleen om de effecten tijdens de bouw zelf, maar ook daarna als het gebouw gebruikt wordt. Het duurzame aspect richt zich overigens niet alleen op de gebruikte materialen, maar ook op het ontwerp, de verwarming binnen het gebouw, de energie- en CO2-uitstoot en de watervoorziening.
Waarom kiezen voor duurzame bouw?
Er zijn verschillende redenen om voor duurzame bouw te kiezen. Veel mensen zeggen dat ze het vooral voor het milieu doen, maar natuurlijk heeft deze manier van bouwen ook financiële pluspunten. Denk bijvoorbeeld aan de installatie van zonnepanelen of een warmtepomp waarbij je gebruik kunt maken van een aantrekkelijke subsidie. Natuurlijk zijn alle redenen om voor duurzaam bouwen te kiezen legitiem. Uiteindelijk gaat het er dan ook niet om waarom je ervoor kiest, maar dat je ervoor kiest.
Duurzaam bouwen op verschillende manieren
Wil jij je bestaande huis duurzaam verbouwen of een nieuwe woning op duurzame wijze laten bouwen? Dan heb je de keuze uit verschillende opties. We onderscheiden onder meer het passiefhuis, het actiefhuis en het ecologische huis.
Passiefhuis
Sinds de jaren 80 worden er steeds meer zogeheten passiefhuizen gebouwd. Deze zijn zo gesitueerd dat ze ontzettend veel zonlicht opnemen. Dit in combinatie met een uitstekende isolatie zorgt ervoor dat er heel weinig verwarming nodig is. Hierdoor verbruiken passiefhuizen relatief weinig energie. Naast huizen worden ook andere gebouwen op deze manier gebouwd.
Actiefhuis
Verder kennen we ook de actiefhuizen. Dergelijke woningen zijn eveneens goed geïsoleerd en wekken ook actief hun eigen energie op, bijvoorbeeld met zonnepanelen.
Ecologisch huis
Bij een ecologisch huis staat vooral de materiaalkeuze voorop. Er wordt onder meer gebruikgemaakt van leem, stro, bamboe en hout als duurzamer alternatief voor bakstenen en cement. Warbij soms ook wordt gekozen voor een groen dak. Gedurende de levensduur van de woning kunnen deze materialen opnieuw groeien, waardoor de natuur meer in balans is.
Waar op letten bij duurzaam bouwen?
Kies je zelf voor duurzaam bouwen of verbouwen? Dan is het slim om een aantal tips op te volgen. Op deze manier kun je nog bewuster en duurzamer aan het werk gaan. Zo is het slopen van een oud pand of een oudere aanbouw lang niet altijd nodig. In veel gevallen kun je de verouderde basis opnieuw gebruiken, waardoor je minder nieuwe materialen nodig hebt en ook minder uitstoot hebt door het verwijderen van oude materialen. Verder kun je duurzame technieken inzetten om direct te zorgen voor meer energiebesparing en een reductie van het materiaalgebruik. Daarnaast kun je in je ontwerp ook rekening houden met aanpassingen in de toekomst. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er voldoende ruimte is voor extra of nieuwe leidingen op een later moment.